Lucka 17: Jiroekonomi

lucka 17

Jiroekonomi av Nina Åkestam, 2014

Jiro Onos sushibar i Tokyo har tre stjärnor i Michelinguiden, trots (?) bristen på serveringspersonal och de tio sittplatserna. Istället för att expandera, fokuserar Jiro på att göra den bästa sushin i världen.

Vi ser den här typen av beteenden hela tiden, i alla möjliga branscher. Människor gör mer saker, bättre saker, noggrannare saker än någon någonsin kan begära, utan att det leder till ökad ekonomisk ersättning.

Jiroekonomi är en ekonomi som inte bara växer, utan också utvecklas. Där mänsklig kvalitet och inte naturresursernas kvantitet bidrar till ekonomisk tillväxt. Där människor gör det de brinner för – och gör det bra.

Det här är en väldigt tänkvärd facknovell. För varför fortsätter vi att göra fler saker samtidigt när vi egentligen mår bäst av att fokusera? Dessutom kan vi inte bli bra på något om vi inte fokuserar på det. Och varför försöker vi ”effektivisera genom att göra flera saker snabbare, istället för färre saker bättre”?

Jag hoppas att alla makthavare och alla helt vanliga människor får den här boken i julklapp. Läs den! Sen kan vi diskutera hållbar ekonomisk framtid.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s