A second chance

festival6

A second chance (En chance til), regi: Susanne Bier, 2014

Polisen Andreas (Nikolaj Coster-Waldau) har precis fått barn med sin fru Anna (Maria Bonnevie). En dag på jobbet möter Andreas en annan förälder, Tristan (Nikolaj Lie Kaas), som är en knarkande exfånge med våldstendenser vilket inte minst flickvännen Sanne (Lykke May Anderson) får känna av. Två småbarnsföräldrar med olika liv, olika social status och olika moral. Eller?

Jag tror de flesta i publiken blev tagna av historien (det lät åtminstone så under visningen) och en av mina vänner gick faktiskt mitt i filmen för att ”det var för hemskt”. Säkert är i alla fall att filmen kommer hänga kvar. För det här är ingen film du ser och sedan bara går vidare ifrån. Mitt filmsällskap och jag kände oss hyfsat mörbultade när eftertexterna började rulla.

Säkert är också att Susanne Bier har gjort det igen. Med hjälp av det sedvanliga bra skådespelet, manuset, filmandet etc. berättar hon historien om den desperate föräldern som efter några osovda nätter för mycket tar livsavgörande beslut.

Det här är en film om föräldraskap och om rättvisa och rätten att döma en annan människa. Som vanligt ger inte Bier några tydliga svar på filmens frågor, men jag kommer troligtvis fundera på dem länge.

Lykke May Andersen (Sanne) gör en lysande debut och i övrigt är det så briljant skådespel som det alltid är i dansk film. Men teatersvenskan och de stolpiga svenska birollsinsatserna skaver lite, liksom frånvaron av godkänt bechdeltest.

A second chance får svensk premiär 20 mars och trailern hittar du här.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s