Merchants of doubt

festival5 

Merchants of doubts, regi: Robert Kenner, 2014

Det har länge funnits företag som vill rädda sitt anseende och som vill undvika rättsliga efterspel och stämningar. Sedan nästan lika lång tid har det också funnits människor som ställer upp på deras sida och på deras villkor, och säger (i princip) vad som helst och presenterar det som fakta. Men vad händer när någon börjar nysta i dessa s.k. sanningar?

Data triumphs politics.

Det här är en film om dagens illusionister. De lobbyister och spinndoktorer som (med en tydlig agenda och en väl utarbetad ”play book”) lyckats och lyckas så frön av tvivel bland allmänheten. Tvivel om sanningen i vetenskapliga fakta. Tvivel om det verkligen går att veta om cigarettrökning ger dig cancer, om den globala uppvärmningen beror på människan och så vidare. Och frön förresten? Ibland verkar de ha planterat hela skogar. Oavsett vilket får de debatten till att handla mer om politik (och retorik) än om vetenskap och fakta.

Filmen tar oss med genom historien, från tobak och cigaretter via flamskyddsmedel och asbest till klimatförändringarna. Den är snyggt gjord och återkommer ständigt till likheten mellan en klassisk illusionist och dagens moderna version. Illusionen finns till för att dölja den stora lögnen. Illusionen visar den lilla lögnen, som den ”riktiga” trollkarlen sa i filmen.

Jag är förvånad och förfärad över hur lättvindigt personer ljuger i rättssalen (d.v.s. under ed) för att skydda sitt (eller lönutbetalarens) företag och rykte. Var tog källkritiskt tänkande och ifrågasättandet av s.k. experter vägen? Var finns det sunda förnuftet? – undrar hon som varit ”grön” sedan barnsben och inte för sitt liv kan förstå hur någon kan förneka vad vi gjort med vår planet.

Förhoppningsvis kommer filmen på svensk bio. Se den!

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s