Freak out

draken2

 

Freak out, regi: Carl Javér, 2014

År 1900 reser fem ungdomar till Ascona i södra Schweiz. Där har de köpt en kulle, som de kallar Monte Verità (sanningens berg), för att starta världens första hippiekollektiv. De tog avstånd från konsumtionssamhället, var vegetarianer och trodde på fri kärlek. På kullen samlades samtidens främsta konstnärer och humanister. Men kan man verkligen stänga av kapitalismen och omvärlden? Och är det egentligen så okomplicerat med fri kärlek?

When I grew up the world was pretty much the same as today: globalisation, raw capitalism and foreign war.

Går det att göra en dokumentärfilm om något som hände för över 100 år sedan? Ja, om du blandar journalfilmer, gamla vykort och fotografier med animation och nyinspelade intervjuer. Räkna också med att det tar fem år att göra filmen efter som det tar tid att hitta material och personer som kan berätta om det som hände.

Freak out är helt klart en sevärd film, inte bara för historien i sig utan även för hur filmen är konstruerad – med de olika formerna av filmteknik. Det var intressant att höra om de ”kända” personer som faktiskt besökte Monte Verità: Herman Hesse, Rudolf von Laban, Mary Wigman, Otto Gross (som inspirerade Kafka till Processen), Ellen Key m.fl. och inte minst påminnas om hur lite som hänt på hundra år.

Filmen visas på fredag under festivalen och den kommer också att visas på Folkets bio under våren.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s