Skytten

draken

 

Skytten (Skytten), regi: Annette K. Olesen, 2013

Den danska regeringen offentliggör att de ska ingå ett klimatavtal med USA. Ett ”grönt” avtal som ger möjlighet att borra efter (mer) olja på Grönland. Journalisten Mia Moesgaard (Trine Dyrholm) blir uppringd av en man (Kim Bodnia) som påstår sig ha information om borrområdet som politikerna håller tyst om. Men tiden är knapp och vem är beredd att gå över lik för att få igenom sin agenda?

Kan en kugle ændre verdens gang?

Min första festivalfilm fick jag se på den anrika biografen Draken, med ca 400 andra, denna gråmulna snöiga januarimåndag.

Skytten är en politisk thriller som – trots att den är en remake av Skytten från 1977 – är otroligt aktuell och värd att både ses och diskuteras. Filmen kan fungera som ett inlägg i miljödebatten, men handlar väl snarare om politiskt spinn och vem som har rätt att döda. Frågan om huruvida någon är terrorist eller aktivist kvarstår (för mig) efter filmen. Och kanske är det också något som filmen vill få oss att fortsätta diskutera.

Det är en välgjord film, som vanligt när den kommer från andra sidan Öresund. Danskarna har duktiga filmskapare och regissörer. För att inte tala om skådespelare: Trine Dyrholm och Kim Bodnia imponerade i huvudrollerna. Det enda jag inte riktigt tyckte om var användandet av ”spänningsmusik”. Det blir minst lika spännande utan.

Filmen visas också på fredag under festivalen.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s