MOMO eller kampen om tiden

IMG_2706

 

MOMO eller kampen om tiden (Momo oder die seltsame Geschichte von den Zeit-Dieben und von dem Kind, das den Menchen die gestohlene Zeit zuruckbrachte. Ein Märchen-Roman) av Michael Ende, 1996 (1973)

Momo flyttar in i stadens amfiteater. Hon får snabbt vänner och eftersom hon är en god lyssnare kommer många till henne för råd. Men så en dag kommer de grå herrarna till staden. De övertygar människorna att de kan spara tid – genom att jobba fortare.

Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat.
Och ju mer människorna sparade in på detta, dess fattigare blev de.

Det här måste vara boken med den längsta originaltiteln! Jag kan inte tyska men tycker nog att den svenska titeln funkar minst lika bra, även om den är kortare.

Jag såg MOMO som musikal när jag var barn men minns inte särskilt mycket från den så när jag blev rekommenderad den i början av sommaren var det som att läsa en helt ny bok.

Boken var säkert en samhällskritisk bok när den kom ut på 70-talet men kritiken är faktiskt aktuell än i dag. De grå herrarna och deras livssyn är obehaglig men tyvärr styrs världen (fortfarande) likadant: vi ska jobba snabbare och ha mindre tid till reflektion och relationer. Förvisso är detta en ”sagoroman” men jag tycker att alla kan – och bör – läsa den!

Annonser

2 reaktioner till “MOMO eller kampen om tiden

  1. Blev väldigt sugen på att läsa den här! Och till min glädje verkar de ha den inne på stadsbiblioteket i Umeå. Yes!

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s