Ödets hav

DSC01451 

 

Ödets hav av Elisabet Nemert, 2010

Aurora och hennes familj skonas från Digerdöden på Gotland under 1300-talet och när hon gifter sig med en tysk köpman verkar det goda livet vara fortsatt utstakat åt henne. Men en kvinna med Auroras åsikter är inte vad samhället eller hennes man vill ha.

Försvara honom inte, en ond handling blir inte mindre ond, mer rättfärdig för att flertalet hävdar att så är fallet. Det är så lätt, så bekvämt att gömma sig bakom vedertagna sanningar.

Förutom Elisabet Nemert är det bara Tove Jansson vars böcker fått främlingar att börja prata med mig om boken jag sitter och läser på tåget. Möte mellan själsfränder, de boksamtalen är nästan de bästa!

Ödets hav, liksom de andra av Nemerts historiska romaner, påverkar både folktro, kyrkans starka inflytande och samhällsskiktens strikta åtskillnader människors beteende och fördomsfulla åsikter, framförallt om de avvikande personer i samhället.

Även om jag läst boken en gång förut blev den en bladvändare under Gotlandssemestern och jag kan rekommendera att läsa en bok som utspelar sig på den plats där man befinner sig (eller ska åka till).

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s