Ogooglebar – ett ord som inte finns

I nyordslistan beskrevs betydelsen av ”ogooglebar” som något ”som inte går att hitta på webben med en sökmotor”. Enligt Vetenskapsradion ville Google att det skulle vara tydligt i ordlistan att det bara handlade om att söka med Google och inte med någon annan sökmotor.

Det här måste vara något av det dummaste jag läst på länge!

När ordet googla blev nyord i svenskan uppstod det mig veterligen inga protester från ordets varumärkesursprung. Min definition av att googla är att söka via en sökmotor, inte via en specifik sökmotor – den som gett upphov till namnet.

Det svenska språket har den finurliga förmågan att enkelt kunna bilda ett motsatsord – med prefixet o-, vilket också hände med ett av nyorden förra året men då tog plötsligt ett visst företag det personligt och protesterade hos Språkrådet och fick till sist bort ordet.

Men Språkrådet var smarta när de tog bort ordet från nyordslistan, eftersom det skapade rubriker och ordet finns trots allt kvar i folkmun. Och det är väl också där som språket skapas och vem kan egentligen äga ett språk och dess ords definitioner mer än dess brukare?

Annonser

2 reaktioner till “Ogooglebar – ett ord som inte finns

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s