Viskleken

DSC01333

 

Viskleken av Arne Dahl, 2011

Europol har fått en ny (hemlig) operativ enhet, Opcop, där poliser och experter från hela Europa möts för att försöka komma åt den nya globala brottsligheten. Men om nu gruppen är hemlig hur kan man då ha hittat ett meddelande till dem i ett lik i London?

Mänskliga kontakter sprider sig över jordklotet. Vårt behov av att bli sedda, älskade, berörda, uppskattade förvandlar den mänskliga gemenskapen till ett enormt, fullständigt oöverblickbart nät av mer eller mindre förvrängd information.
Viskleken.

Arne Dahl har tidigare skrivit om A-gruppen och det är flera av medlemmarna därifrån som nu är med i Opcop. Den globala brottsligheten är säkert komplex och når över alla gränser men ändå kändes bokens upplösning som lite väl långsökt.

Språket och bokens ton kändes något högtravande och pseudokulturell. Långa komplicerade titlar och resonemang. De litterära referenserna kändes inte lika självklart att poliser känner till som boken ger sken av och vem använder egentligen ord som visavi, annorstädes eller rudimentär idag?

Som vanligt ifrågasätter jag den oproblematiska kommunikationen mellan människor med olika modersmål. Dahls EUngelska flyter på i boken men om det är trovärdigt att alla förstår alla och pratar obehindrad engelska är en annan sak.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s