Mercurium

 

Mercurium av Ann Rosman, 2012

Juridikstudenten Ebba Adlersparre granskar ett gammalt rättsfall: Metta Fock Ridderbielke, som 1802 anklagades för att ha förgiftat både sin man och två av sina barn. Samtidigt pågår en arvstvist inom släkten Ekeblad – som genom århundradena varit sammanbundna med släkten Fock – och en misstänkt mjältbrandsgrav upptäcks på Ekeblads marker. Är det någon som är villig att gå över lik för att undanhålla sanningen?

Men på den här tiden fanns det också möjlighet att spärra in människor ‘på bekännelse’. Ett praktiskt straff när man trodde att någon var skyldig men inte kunde bevisa det.

Det här är den fjärde fristående delen av Rosmans Marstrandsserie och jag tror faktiskt att författaren lyckats undvika de undervisande styckena i den här romanen, vilket gör den lättare att läsa.

Historien är den här gången baserad på en verklig händelse (den riktiga Metta Focks öde) och det gör att boken är lite annorlunda mot de tre tidigare och kanske inte riktigt lika spännande – eftersom man vet utgången redan från början. Men det gör inget för det är en intressant berättelse om avundsjuka, maktmissbruk och komplicerade släktrelationer.

Förvisso är det över 200 år sedan den riktiga Metta Fock levde men är dagens rättsväsende verkligen helt fritt från dessa mänskliga baksidor?

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s