Lagom finns bara i Sverige

 

Lagom finns bara i Sverige – och andra myter om språk av Mikael Parkvall, 2009

Det finns många språkmyter runt omkring oss. Myter som att svenska är ett mycket litet språk, eskimåerna har otroligt många ord för ‘snö’, engelska har fler ord än svenska och att lagom bara finns på svenska. Mikael Parkvall försöker bemöta (och oftast ta död på) dem i den här boken.

Hur djup snö krävs eller hur mödosam måste vandringen vara för att pulsande ska föreligga, och vilken hårighet krävs eller vilken textur måste hårbeklädnaden ha för att man ska kvala in som luden?

Med en stor portion humor och samtidigt mycket (språkligt) på fötterna tar lingvisten Parkvall läsaren genom fördomarna bakom språkmyterna, förklarar konsekvenserna av statistiken som de här myterna ofta är grundade på och uppmuntrar till vidare diskussioner genom sina slutsatser (som citatet ovan).

Det här är en bok för den språkintresserade utan att kräva att man är språkvetare eller har liknande bakgrund. Det är också en bok för den som vill ha argument mot språkmyterna och deras förespråkare. För vem orkar egentligen (!) diskutera vad det egentligen heter eller vad ord egentligen betyder? (undrar jag med en Parkvallsk glimt i ögat)

Andra bra språkböcker hittar du här.
Annonser

2 reaktioner till “Lagom finns bara i Sverige

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s