Familjens projektledare säger upp sig

 

Familjens projektledare säger upp sig av Gunilla Bergensten, 2008

Den 9 januari 2007 säger Bergenstens projektledare upp sig. Eller försöker åtminstone att göra det. Under halvåret som följer skriver hon dagbok om konsekvenserna av uppsägningen och funderar på varför det blev som det blev.

– Men det är skillnad på män och kvinnor. Vi är olika.
– Herregud!!! Menar du att min förmåga att föda och amma barn har något att göra med kunskapen om att barns fötter växer och behöver gummistövlar till hösten? 

När en projektledare säger upp sig – till ett jobb hon aldrig ens har sökt eller anser sig vara lämpad för – kan man räkna med att projektet blir lidande och när det är familjen som är projektet blir vardagen hyfsat kaotisk som följd av uppsägningen.

Det här är en snabbläst bok som säkert många kan känna igen sig i. Kanske framförallt om man är gift eller sambo och har barn ihop. Livspusslet (eller familjelogistiken som Bergensten kallar det) har vi alla hört talas om men vem är det egentligen som har ansvar för att det överhuvudtaget läggs fram på bordet (för att lösas) och hur kommer det sig att det oftast är kvinnor som har (eller får) det ansvaret? Det här är bara några frågor som boken försöker reda ut.

Eftersom jag varken har sambo eller barn kände jag ett visst mått av misströstan när jag läste den här boken. Det var nedslående att läsa sida upp och ner om inte bara curlade barn utan också curlade pappor. Bortskämda, lata, icke-tänkande (bara på vissa områden!) varelser med den ständiga ursäkten att jobbet tar all deras tid och tankeutrymme fick mig att sucka högt och undra: Kommer det där ständiga sopandet någonsin få ett slut?

Läs boken och se om Gunilla Bergensten hittar svaret och om du håller med henne.

Annonser

2 reaktioner till “Familjens projektledare säger upp sig

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s