Elena

Trailer och bilder från filmen

Elena (Елена), 2011

I en värld där söner och män är bortskämda, fruar hunsade och allt är betonggrått lever Elena med sin man Vladimir. Hon försöker hjälpa sin son Sergej och hans familj med de få ekonomiska medel hon har. Vladimir har gott om pengar men vill inte dela med sig till främlingar, som han kallar Sergejs familj, då ger han hellre sin dotter pengar, trots att hon lever ett tillsynes tvivelaktigt liv.

Det är intressant hur grått allting kan vara, oavsett om du bor i en stor lyxlägenhet med tv-apparater i varje rum eller om du bor i en liten lägenhet långt ute i förorten med kolkraftverken som granne. Säkert har många fördomar om att Ryssland ser ut så men själva historien tror jag skulle kunna utspela sig på de flesta platser i världen.

Jag upplevde filmen som en debutfilm. Det var som om filmskaparna velat prova många olika saker i samma film – utan att riktigt lyckas. Filmen är tyst och långsam förutom i några scener där musiken tar över och blir övertydlig. Filmtekniken var en annan sak som besvärade mig. Dels är den filmad så det i nästan varje scen känns som en dokumentärfilm – man glömmer inte bort att det är en film man tittar på – dels verkar filmaren haft en stor förkärlek till zoomknappen.

Elena är trots allt en sevärd och ganska oförutsägbar film, vilket alltid är en frisk fläkt i det vanliga biomörkret. Om du bor i Lund får du dock skynda dig! Den visas bara veckan ut.

Annonser

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s