geim

 

 

(geim) av Anders de la Motte, 2010

Vad är egentligen på riktigt om verkligheten bara är ett spel?

Henrik HP Pettersson hittar en mobiltelefon på pendeltåget. Den frågar om han vill spela ett spel, vilket han efter en del betänketid tackar ja till. Intet ont anande förflyttas han in i en värld där belöning och bekräftelse driver honom att genomföra uppdragen som Spelet utmanar honom till. I en annan del av stan jobbar Rebecca Normén som en av Säpos livvakter. Hon klättrar på karriärsstegen men tycker det är lite obehagligt att det börjat dyka upp hotfulla lappar i hennes skåp på jobbet. Någon vet något om hennes förflutna som hon själv helst vill glömma.

The single shooter. A man with a mission.
Henrik HP Pettersson, mannen, myten, legenden och han hade blåst dem allihop! Bland alla andra tusentals jävla deadbeats hade Spelet valt ut just honom. (…) Och som tack hade han steppat upp och slagit en fucking jävla gigantisk homerun!

Citatet ovan beskriver ganska väl hur språket i berättelsen kring HP är uppbyggt. Mycket slang, svordomar och engelska ord. Hade det inte varit för att Rebeccas historia är skriven på ”vanlig” svenska vet jag inte om jag orkat läsa den här boken men det gjorde jag och i ett enda långt svep på en solig balkong dessutom!

(geim) är en perfekt bok om man vill bli uppslukad för en stund. Kanske inte att historien är så gastkramande men den får en att tänka på nya saker, andra saker än de som annars snurrar i huvudet. Men det finns definitivt spänning i boken, både kring Spelet och uppdragen som HP utför och Rebeccas liv som livvakt.

Boken fick priset Årets bästa debut 2010 av Svenska Deckarakademin och finns även i miniformatet excess (perfekt för stranden!). Det här var de la Mottes debut och jag ser fram emot att få läsa uppföljaren (buzz). Huruvida jag ser fram emot en filmatisering av (geim) återstår dock att fundera på.

Annonser

2 reaktioner till “geim

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s