En spökhistoria vid jul

 

En spökhistoria vid jul (A Christmas carol. A ghost story of Christmas)
av Charles Dickens, 1983 (1843)

Mr Scrooge är en sur och snål man som ogärna låter sin bokhållare ta ledigt på juldagen eller ens tillåter honom att köpa kol så de kan ha det varmt på arbetsplatsen. Men på julaftonsnatten får han besök både av sin avlidne partner och tre andar; de svunna jularnas ande, den nuvarande julens ande och de kommande jularnas ande. Ska de lyckas få honom på andra tankar?

Det är just för att julen är helig som vi är så lyckliga då. Vi är glada och vänliga och beredda att förlåta allt som vi kanske har gått och surat över förut. 

Boken är skriven som en riktig saga, med tydlig berättarröst och tilltal till läsaren. Kanske lite gammaldags men budskapet fungerar än i dag. Det är lätt att börja fundera på vem som motsvarar Mr Scrooge idag, men vi behöver inte gå längre än till oss själva för att hitta honom.

En spökhistoria vid jul är en klassiker som vi kanske borde läsa oftare. För vem behöver inte bli påmind om hur ens gärningar (goda eller onda) faktiskt påverkar andra människor och deras framtid?

Annonser

En reaktion till “En spökhistoria vid jul

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s