Pina

Bilder från filmen

Pina, 2011

En hyllningsfilm till koreografen Pina Bausch (1940-2009). En dokumentärfilm om Pina och om dans. En dansfilm. En film. En föreställning. En upplevelse.

Dance, dance, otherwise we’re lost.

Filmen varvar snyggt och effektivt dansföreställningar med dansare från Pinas kompani, dokumentära inslag om Pina, reflektioner från dansarna i filmen (som alla dansat för Pina) och solodanser på oväntade ställen (industriområde, gatukorsning, spårvagn/linbana, simhall…).

Det är en vacker hyllning till en av de största koreograferna som influerat och inspirerat den moderna dansen. Om man inte känner till Pina Bausch sedan tidigare känns det definitivt som att man känner henne efter att ha sett filmen.

Jag gillar att en film kan ändra dansupplevelsen (jämfört med en traditionell dansföreställning). Man kan komma helt nära dansarna på scenen, byta fram och tillbaka mellan tre uppsättningar dansare i olika åldrar som dansar samma dans, varva Pinas egna dansscener med kompaniets och filma dans på precis vilken plats man vill (både inom- och utomhus).

I Lund kan man se filmen på Kino.

Annonser

En reaktion till “Pina

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s