Nils Holgersson

 

 

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf, 1981 (1906)

Nils Holgersson är en pojke som blir förvandlad till pyssling och får följa med några gäss på en resa genom (nästan) hela Sverige. Han får uppleva många äventyr och höra många historier på sin färd. Ibland är det bra att vara liten men ibland är det direkt livsfarligt.

Säg honom, att det går lättare att flyga fort än långsamt!

I en av mina bokklubbar ska vi läsa svenska Nobelpristagare. Vi läser de kronologiskt och väljer ett av deras verk. Först ut är Selma Lagerlöf. Hon var både första svensk och första kvinna att få priset – 1909. Detta präglar säkert språket i boken och det tog ett tag att komma in i det.

Det här är säkert en bok man tror man vet vad den handlar om utan att ha läst den. Eller tror man läst den i skolan, som min mamma gjorde (troligtvis läste de inte den 600 sidor långa romanen utan snarare en förkortad version). Jag hade också fördomar om boken; den handlar om en liten skånsk pojke som reser på en gås genom Sverige. Punkt slut. Vad jag inte visste var att det är en bok i historia, biologi, geografi och samhällskunskap. Den är sprängfylld med sägner och folkväsen och berättar om svenska seder och bruk. Och den är helt klart en hyllning till Sverige och det svenska.

Boken är skriven på uppdrag av Sveriges Allmänna Folksskollärarförening som en ”läsebok om Sveriges folk och land” och kan därför ibland ge känsla av lärobok. Men vill du veta hur Värmlands skiftande landskap kom till eller varför det bor så mycket längtan på Ölands Alvar är det här den perfekta boken. Eller om du bara vill läsa en riktigt lång saga.

Annonser

2 reaktioner till “Nils Holgersson

Skriv något här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s